Blogger i forum raje iz Houstona!

Thursday, December 08, 2005

Spremni za Folku Godinu!


Pitam se sta je to toliko u nama Bosancima i Hercegovcima da volimo toliko u folk muzici? Nekazem ja da njoj nesto manjka, ali kada dodje do tog da nije vazno sta se pjeva i ko pjeva, kad je vazno samo da nesto 'drnda' i da zvuci na folk, onda se zapitam pa sta je s nama?

Vec je poznato da gotovo u svakom vecem gradu u Americi po jedan folk umjetnik ima zakazan koncert na kojem ce nasa dijaspora da se opija do jutra, pa i situacija u matici Bosni nam je veoma slicna. Nesluzbene vijesti govore da cifra za jednu noc Selme Bajrami u Detroitu je $10,000, Halid drma $5,000 za nastup u Sarajevskom Holliday Innu, a vjerujem da jos bolju lovu beru Viki, Seka Aleksic itd.

Medjutim sta se desava sa rock bendovima u nasoj zemlji? Zabranjeno Pusenje izgleda da ce i uspjeti da izbori nesto love za nastup u Mostaru, dok ostali BH popularni bendovi kao naprimjer Skroz nude se za male pare, ali ponuda jos uvjek manjka. Slicna sudbina je i sa grupom Dubioza Kolektiv, koji bi nastupili i za jos manje pare od Skroza kad bi dobili ponudu. Eto to vam je odgovor za one koje se pitaju zasto danas ima sve manje dobrog rocka. Ako ljudi nemogu da prodaju vise od 10 kopija CD-a zbog jake piratske zajednice u BiH, ako nemogu da napune sale na koncertima svoje turneje zbog slabe zainteresovanosti za njih, ako nemogu da se probiju pored narodnjaka i dobiju neku ponudu za docek nove godine i zarade koji dinar; zasto ostati u tom poslu? U danasnjem svijetu u nasoj drzavi mjesta ima samo za Folk - najlaksi i najjednostavniji izbor muzike. Po svemu sudeci mozda i mi publika smo tome i najveci krivac, ubravo zbog pipljivog izbora vrste muzike. Za one koje druga vrsta muzike od folka i nezanima mozda ovo i nije velika stvar, a za ove druge koji se jos uvjek nadaju da izroni novo Bijelo Dugme, nova Azra, nove Divlje Jagode ta nada iz godine u godinu sve vise blijedi. Ostaje nam samo da se i dalje 'furamo' na retro scenu slusajuci uspjesne albume 70ih i 80ih.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Klinci slusaju gluposti i to je to. Zalosno.... zalosno......

5:20 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Ali naslov ti je krvav,haha svaka cast! Ma spremni!

6:04 PM

 
Anonymous Anonymous said...

ne slusam i sve em zaboli kad cujem primitivne kafanske pjesme, ali mislim da je to nijvece uzivanje za one koji se alkoholom "opuste" pa onda mogu da uzivaju u onome sto normalni nebi ni pomislili da slusaju.

8:42 AM

 

Post a Comment

<< Home