Blogger i forum raje iz Houstona!

Tuesday, May 24, 2005

Radjanje Kulturnih Klubova u Houstonu


Vec je poznat pokusaj stvaranja Bosanskog Kulturnog Kluba jos 97-98 godine koji je zaumro vjerovatno zbog malog broja Bosanaca i Hercegovaca u Houstonu u to vrijeme. Drugi pokusaj je zasigurno bio osnivanje Kluba Prijatelja koji kako stvari stoje izgleda i zamire a razlog vjerovatno nejasna predstava kluba i zapravo neodlucivost koga taj klub predstavlja. Zaobilazenje imena "Bosanski Klub" mozda i jeste razlog sto je doslo do radjanja jednog treceg kulturnog kluba u houstonu predvidjen iskljucivo za Bosnjake u Houstonu.

Bosnjacko-Kulturna zajednica zapocela je sa nekim manjim radom za vrijeme Bajramskih praznika kada su razmjenjene ideje i zadatci. Nakon zvanicne registracije kao neprofitne organizacije, te sluzbene registracije kod Islamske zajednice doslo je do velikog napredka u samom radu kluba.

Vec danas klub ima organizovan Mekteb(osnovnu Islamsku skolu) koju predaje mladi efendija Aziz Zulum. Svake nedjelje malisani svih uzrasta dolaze u prostorije Bosnjacke-Kulturne zajednice gdje ih Aziz uci mnogo toga od Vjeronauke pa do Bosanskog jezika. Vec sad Mekteb broji oko 80 ucenika a broj se povecaje svakog dana. Cinjenica da medju djecom ima i malisana ciji su roditelji raznih vjera pokazuje da se radi o mnogo vise nego samo vjeronauci.

Zajednicu trenutno sacinjava nekih 50 do 60 aktivnih familija, a clanstvo za jednu familiju je tek $120 godisnje.

Trenutno ostale aktivnosti cine sedmicni kup svakog Petka u prostorijama Zajednice, te Rostilj jednom mjesecno. Trenutno se radi i na pokretanju nogometnog kluba koji bi se natjecao protiv drugih Bosanskih timova u Americi, te mozda u jednoj od lokalnih liga.

Internet stranice kluba:

www.Bosnjaci.us

0 Comments:

Post a Comment

<< Home