Blogger i forum raje iz Houstona!

Friday, May 13, 2005

Sestmiliardeta Beba iz Bosne

Prošlo je gotovo šest godina otkako je rođen šestmilijarditi stanovnik našeg planeta, iako mnogima još nije baš najjasnije kako su to statističari prebrojili. Uglavnom, Jasmin i Fatima Mević iz Visokog 1999. dobili su sina Adnana i rečeno im je da je baš on zaokružio tu, šestu milijardu.

Bilo je to vrijeme oduševljenja u obitelji Mević, a i cijela je Bosna ushićeno govorila o tada najpoznatijem Bosancu. Pljuštale u sa svih strana ponude i obećanja, a kad je generalni tajnik UN-a Kofi Annan došao u Sarajevo da malom Adnanu kumuje i obavi proglašenje bio je to znak da sve skupa nije samo san.

Nažalost, njegovi roditelji tvrde da su se mnogi okoristili njihovim sinom, jedincem, a obećanje ispunjuje samo Sarajevska županija.

Vlada iz Sarajevske županije i dalje nam za Adnana uplaćuje mjesečno po 200 KM, a naša Zeničko-dobojska i grad Visoko ne pomažu nam. Ja i dalje radim u gradskom kinu i primam 200 KM plaće, a supruga nije zaposlena. Sarajevo nam je uplatilo i 20.000 KM za stan u kojem živimo - kaže otac Jasmin.

Obitelj Mević nam kaže i da je općina Visoko dobila zbog šestmilijarditog stanovnika 340.000 KM, ali oni od toga nisu ništa vidjeli. Pokazuju nam i brzojav u kojem ih pozivaju na uručenje te pomoći, ali novac je navodno otišao za gradnju vodovoda, puta i omladinskog kluba. - Poznati ginekolog Asim Kurjak se slikao s malim i obećao nam je pomoći u kupnji stana. Kad smo ga poslije nazvali, začudio se i tvrdio je da to nije rekao, rekla je Fatima.

Kad Adnana nešto zaboli, ne može u sarajevsku bolnicu, u istu onu u kojoj se rodio i u kojoj ga je na rukama držao i Kofi Annan. Razlog je što nije iz iste županije, već iz Zeničko-dobojske.

Budući da se već naučio koristiti telefonom, možda je najbolje kad mu zaškripi da okrene broj UN-a: Halo, Amerika. Dajte mi kuma Kofija!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home