Blogger i forum raje iz Houstona!

Wednesday, September 12, 2007

Ramazanska poruka Reisu-l-uleme Mustafe ef. CerićaReisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić uputio je danas ramazansku poruku – čestitku u povodu mubarek mjeseca ramazana, u kojoj podsjeća na vjersku obavezu - post, pojašnjavajući njegovu unutarnju i vanjsku dimenziju.

"U mjesecu ramazanu Allah dž. š. je propisao post ajetom u kojem se kaže : 'Vi, koji vjerujete treba da znate da je post propisan vama kao što je bio propisan i onima koji su bili prije vas, da biste bilio svjesni Allahovog prisustva i da biste imali osjećaj ljubavi prema Gospodaru nebesa i zemlje' ", navodi se ramazanskoj poruci reisa Cerića.

Reisu-l-ulema IZ-a u BiH ističe kako se post propisuje da bi u mjesecu ramazanu izvršili jednu vrstu provjere našeg duševnog zdravlja "i kao što se ljudsko tijelo izlaže raznim bolestima, tako i naša duša često rizikuje da oboli od nekih bolesti. Da se to ne bi dogodilo, post je preventiva za dušu da bi živjela svoj zdravi život".

"A duša može da oboli isto kao i tijelo od neizlječivih bolesti, ali i onih koje su izlječive".

U ramazanskoj poruci izražava se nada da će zavjet čovjeka prema Gospodaru biti ispunjen na najbolji način.

"Nadamo se da će ova zapovijest Allaha dž.š. ili ovaj zavjet koji je čovjek obavezan da izvrši prema svom Gospodaru, a Gospodar za ljudski zavjet obećava da će čovjek ovaj život živjeti u sreći i zadovoljstvu i da će u ovom mjesecu ramazanu biti ispunjen na najbolji način, kaže se u poruci.

"Pošto je ovo čovjekov zavjet prema Bogu i Božije obećanje ako se ispuni zavjet da će Allah dž. š. ispuniti svoje obećanje prema ljudima, onda oni koji budu postili ovaj mjesec ramazan imaju pravo na očekivanje Božije milosti koju svi danas trebamo, imaju pravo očekivati da ih Allah uputi na pravi put i da im objasni i pokaže razliku između dobra i zla.Oni imaju pravo očekivati oprost njihovih grijeha",

Reis Cerić naglašava kako postiti znači čuvati svoju dušu od bolesti, odnosno znači vjerovati da je Allahova milost u našoj blizini, da je Allahova uputa s nama i da je Allahov oprost izvjestan.

"Draga braćo i sestre, dok budete postili, učili Kur'an, činili ibadet u svojim kućama i džamijama, dok budete imali zajedničke iftare, nemojte zaboraviti one kojima treba naša pomoć. Okrenite se oko sebe i vidite one kojima treba lijepa riječ, naša ljubav i naša pomoć. Posebno kada i mi osjetimo u postu glad, trebamo se sjetiti da ima i onih koji su gladni i treba im naša pomoć u svakom pogledu", podsjeća reis Cerić.

"Stoga kada sutra, ako Bog da, zapostimo ovogodišnji ramazan, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nam podari dobro zdravlje, dobru volju i iskreni nijet da ovaj ramazan ispostimo za Njegovo zadovoljstvo, kaže se u Cerićevoj ramazanskoj poruci uz čestiku upućenu svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

أفضلبيشحشيشأسماء

2:11 PM

 
Anonymous Anonymous said...

お弁当作っちゃいました

5:54 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Ja se slažem sa ovim gore, svaka mu čast na izjavi!

8:14 PM

 
Anonymous Anonymous said...

LJUBAZNO MOLIM OSOBU( A )DA PREVEDE JER NAZALOST ,KAO VECINA BOSANACA ,POJMA NEMAM O HARFOVIMA.
PA UKOLIKO JE STA LIJEPO DA ODGOVORIM LIJEPIM A AKO NIJE...
JER OVAKO IMAM NAKAV STRAH OD NEPOZNATOG A U STRAHU HINSAN SVASTA GLUPO URADI A I NAPISE...
PA DE DRUZE ,TITA TI, PREVEDI JAL TI JAL NEKO DRUGI SAMO PREVODITE.. NE OSTAVLJAJTE ME U NEZNANJU I U PUSTU STAHU OD NEPOZNATOG....

12:36 PM

 

Post a Comment

<< Home