Blogger i forum raje iz Houstona!

Friday, September 07, 2007

Preminuo Safet Isovic2.9.2007.

U Sarajevu je danas preminuo Safet Isović, jedan od najboljih izvođača sevdalinki svih vremena, prema mišljenjima većine muzičkih kritičara i poznavalaca izvornog narodnog melosa.

Isović je rođen je 1936. godine u Bileći. Od 1956. godine izvodi sevdalinke na radiju i televiziji. Pobjednik je mnogih velikih festivala.

Dobitnik je Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča, kao i estradne nagrade BiH i Estradne nagrade bivše Jugoslavije.

Snimio je brojne sevdalinke za arhiv Radio Sarajeva, uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz. Bio je i član Udruženja estradnih radnika.

Neki od njegovih antologijskih snimaka su "Đul Zulejha", "Boluje Hanka Prijedorka", "Braća Morići", "Djevojka sokolu zulum učinila", "Grana od bora, pala kraj mora", "Mujo kuje konja po mjesecu", "Moj dilbere", "Kiša bi pala", "Mujo đogu po mejdanu voda", "Od sveg' me je sačuvala majka", "Kolika je šeher Banja Luka", "Put putuje Latif-aga", "Zmaj od Bosne". Također, bile su važne i brojne njegove novokomponovane pjesme, koje se dobrim dijelom oslanjaju na tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku.

Među njima se ističu "Kad sretneš Hanku", "Jablani se povijaju", "Zelen orah od roda se savija", "Bosno moja", "Na mezaru majka plače", "Šta se ovo Bosnom čuje", "Oj, Safete, Sajo Sarajlijo", "Pjevaj Bosno, pa me razveseli", "Šeher grade, Banja Luko mila".

Vrijeme i mjesto dženaze bit će naknadno objavljeni.
(FENA)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home