Blogger i forum raje iz Houstona!

Thursday, May 31, 2007

Uhapsen Zdravko Tolimir, Najtrazeniji Bjegunac Poslije Karadzica i MladicaPolicija RS uhapsila je danas jednog od najtraženijih haških bjegunaca generala Vojske RS Zdravka Tolimira, koji je optužen za genocid u Srebrenici. Tolimir je uhvaćen u poslijepodnevnim satima na području između Srebrenice i Bratunca u RS te Ljubovije u Srbiji nakon što je pokušao nelegalno preći granicu.

Glasnogovornica Haškog tribunala Olga Kavran potvrdila je "Nezavisnim" kako je premijer RS Milorad Dodik juče poslijepodne obavijestio glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte da su vlasti RS uhapsile Tolimira.

"U toku je njegovo prebacivanje za Haag. Ne znamo tačno kada će Tolimir stići u Haag", rekla je Kavranova. U MUP-u RS nisu željeli davati informacije o hapšenju Tolimira.

"Bićete na vrijeme obaviješteni", rekao je kratko ministar policije RS Stanislav Čađo.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da su u akciji hapšenja učestvovali pripadnici MUP-a RS i policija Srbije.

"Akcija je počela oko 14.45, a rezultirala je hvatanjem haškog bjegunca na teritoriji RS", rekao je Ljajić.

Prema neslužbenim informacijama, Tolimir je poslije hapšenja doveden u zgradu MUP-a RS u Banjaluci u koju su kasnije stigli šef Sekretarijata Vlade RS za saradnju s Haškim tribunalom Jovan Spaić i predstavnici Haškog tribunala.

Tolimir je rođen 1948. godine u Glamoču i tokom proteklog rata bio je jedan od najbližih pomoćnika generala Ratka Mladića, zadužen za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske RS.

Tolimir, koji je u vrijeme rata obavljao dužnost pomoćnika komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba VRS, optužen je za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja. Optužnica protiv Tolimira potvrđena je 10. februara 2005. godine, a objelodanjena 25. februara iste godine.

Pored Tolimira, na istoj optužnici nalazili su se i Milan Gvero i Radivoje Miletić, koji su ranije uhapšeni. U toj optužnici njima trojici je na teret stavljano pet tačaka za ubistva, progone, nečovječno postupanje i deportaciju bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine.

Optužnica je u dva navrata mijenjana, te je 15. avgusta 2006. godine Pretresno vijeće Haškog tribunala naložilo da se predmet Zdravka Tolimira razdvoji od ostalih s obzirom na to da je u bjekstvu.

Haški tribunal je za ratne zločine počinjene u ratu na prostoru bivše Jugoslaviji do sada podigao optužnice protiv 161 osobe, od kojih je, ako se izuzme Tolimir, pet još u bjekstvu. Riječ je o generalu Ratku Mladiću, bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, Goranu Hadžiću, Vlastimiru Đorđeviću i Stojanu Župljaninu.

Tolimir je ujedno i prvi haški optuženik kojeg je uhapsila Policija RS-a.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home