Blogger i forum raje iz Houstona!

Wednesday, May 30, 2007

Prica Jednog Igraca: Turnir u Atlanti - Osvojeno 4 Mjesto, Fair Play i Vedo Najbolji Strijelac

Putovanje
Putovanje na turnir igraca i navijaca je podjeljeno bilo u 4 etape. Ja sam bio sam vanom koji je odputovao iz Houstona jos Cetvrtak navece. Nakon sto smo se skupili i napunili jedan Kombi na put smo krenuli tacno oko ponoci. Onako pospani smo se mjenjali za volanom, a ja sam nekako najbolje prosao uspjevsi da najvise odrijemam u svojoj grupi. Ostatak ekipe sa navijacima nam se javlja oko 5 sati sa vijestima da su i oni krenuli za Atlantu. Ta ekipa broji ni manje ni vise nego 4 kombija.
U Atlantu stizemo tacno oko 1 popodne gdje idemo direktno na aerodrom po Eldina Sijercica. Do tada pozitivna atmosfera malo gubi smisao kada smo ugledali Eldina sa gipsom na ruci. Nakon sto smo se smjestili u Hotel, dio ekipe koji je tu, Adis, Eldin, Agnes i Vedo ide na teren gdje ce biti odigran turnir te odrzeje jedan mini trening. Ostatak ekipe stize predvece, a stize i Fikret Turko, nase pojacanje iz Washington DC.
Istu noc ekipa ide na veceru u obliznji Bosanski restoran, gdje uziva u muzici i dobroj atmosferi te naravno ukratko razmatraju taktiku za sutra.

Prvi Dan Turnira
Izvlacenje grupa pocinje vec u 8 sati, tako da se je cijela ekipa nasla u lobiju za dorucak vec oko 7 sati. Idemo direktno na teren, i stizemo medzu prvima. Do samog izvlacenja mozemo reci da smo bili impresionari organizacijom turnira. Utakmice ce suditi dvojica sudija, teren je zaista izvanredan, nagrade pristojne, sve ekipe izgledaju krajnje ozbiljne i dobro organizovane. Bilo je tu ponajvise ekipa iz Atlante ali i Floride, Virginije, Tennesseea, St. Louisa itd.
Na izvlacenju mozemo reci da dobijamo prilicno tesku grupu. Prva ekipa Derdania po svemu sudecu je najlaksi protivnik, radi se o Albanskom timu u Atlanti. Druga ekipa je BH Inter, jedan od favorita za pobjednika, ustvari radi se o organizatoru turnira. Treca je ekipa PPC iz Atlante, prilicno mlada ekipa, sa mozda najvecim brojem navijaca na turniru koji su sa sobom donjeli baklje, megafon itd.
Prvi mec igraju PPC i BH Inter, i vec smo mogli vidjeti da se radi o veoma kvalitetnim ekipa i da plasman u sljedeci kurg nece biti nimalo lagan.

Bosnae Houston - Derdania Atlanta 6:2
Nakon skromnog zagrijavanja, oblace se nove Zuto-Plave uniforme i izlazimo na teren. Startni sastav je glasio Islam Turko, Emir Sijercic, Agnes Covic, Adnan Kavazovic, Vedad Hadzajlci i Eldin Sijercic. Poceli smo sa 3 igraca nazad te Eldinom i Vedom naprijed. Od samog pocetka pravimo veliki pritisak a Emir Sijercic vec na samom pocetku daje doznanja svima da ce ovo biti njegov turnir. Utakmica je odpocela sa 2 Emirova gola. Igra Derdenije je bila slomljena i Bosnae upisuje prvu pobjedu. Na samom finisu utakmice Agnes protestuje kod sudije zbog jednog prekrsaja i bez ikakvog razloga dobija crveni karton koji ce nas kasnije kostati meca.

Bosnae Houston - BH Inter Atlanta 2:3
Nakon samo jednog meca pauze ulazimo u utakmicu bez Agnesa zbog suspenzije koju mora odraditi zbog crvenog kartona. Umjesto njega mec odpocinje Fikret Turko. Bosnae igra odlicno, veliki broj gledalaca dolazi da gleda utakmicu koja je vec dobila epitet derbija dana. Bosnae igra sigurno i eksplozivno... vodimo 2:1. Velike probleme nam daje igrac sa brojem 18, kapiten BH Intera, bivsi Bundesligas. U zadnjih nekoliko minuta pada koncetracija i BH Inter poravnava rezultat, a u produzenom vremenu i postizu i treci pogodak.

Bosnae Houston - PPC Atlanta 3:0
Da smo makad odrzali nerjesen rezultat protiv BH Intera u ovaj smo mec mogli uci totalno opusteni, ovako smo prisiljeni da idemo na pobjedu ili nista. Ekipa PPC-a ubjedjena da ce nas pobjediti, iako svi osim njihovih navijaca misle da imamo dobre sanse. Medjutim u redove Bosnae se vraca Agnes Covic i mi smo uvjereni u bolju igru. Obe ekipe idu na sve ili nista, pobjednik ide dalje, porazeni odpada. Pored borbe na terenu, velika borba se vodi i van terena. Veliki broj njihovih navijaca pokusava da nadglasa nase, najbucnije i najvjernije navijace na turniru. Citava tribina je prekrivena u zutom. Bosnae je odigrala najbolji mec do tada i totalno razbila ekipu PPC-a. Rezultat je glasio 3:0 ali u samom finisu imali su srece da ovo vodstvo nije bilo i mnogo vece.

Rezume Prvog Dana
Nakon prvog dana turnira mozemo reci da smo zadovoljni. Uspjeli smo se plasirati dalje i to je najvaznije. Ostaje zal sto nismo pobjedili ekipu BH Intera koju smo zaista nadigrali, ali isto ostaje zal za bezveznog kartona zbog kojeg smo definitivno izgubili mec brotiv organizatora.
Vracamo se u Hotel, zatim idemo da se kratko oporavimo na bazenu te naravno razmjenimo misljenja o turniru. Isto vece jedan dio ekipe ide na veceru u obliznji Bosanski restora, a drugi dio ekipe ide na koncert Halida Beslica, Harisa Dzinovica i Harija Mata Harija. Ova druga ekipa ostaje na svom "zadatku" do kasnih sati... krivci su naravno nasi estradni umjetnici.

Drugi Dan Turnira
Ustaje se nesto kasnije nego prethodni dan, organizatori turnira su imali koncert na umu pa su dozvolili da se prva utakmica igra tek u podne.

Bosnae Houston - Richmond 3:2
Ulazimo u utakmicu protiv vrlo jakog protivnika, jer ipak oni su bili prvi u svojoj grupi a mi dolazimo kao drugoplasirani. Medjutim svi gledaoci su dosli da gledaju "Zute iz Houstona" jer vec se naveliko prica da smo najbolji. Na koncertu se noc prije vec culo za "Sijercica iz Mostara", culo se da Zuti iz Houstona igraju najljepsi fudbal... culo se je za brzinske poteze Hadzajlica, "ranjenog Sijercica", za ratoborne Covica i Kavazovica, leteceg Turku itd...
Tako je i bilo, Bosnae igra jos jedan nevjerovatno dobar mec. Vrlo explozivnom igrom dolazimo do vodstva od 3:0. Agnes je odigrao mozda i najbolji mec do tada u dresu Bosnae, igrao je kao sat. Islam isto tako bio je nesavljadiv, a drugi su odigrali onako kako se i ocekivalo od njih. Pri kraju u igru nakon nekoliko izmjena i malo opustanja u koncetraciji Richmond postije 2 gola koja su bila nedovoljna da ugroze nas rezultat.

Bosnae Houston - Ljiljan Atlantaa 1:4
Nakon 5 utakmica pauze i sjedenja pod vrelim suncem, igraci Bosnae su izgledali zaista preumorno. Uzalud je bio kapitenov pokusaj da se probudimo pred ovaj mec u koji smo stvarno usli podcjenjujuci protivnika. Svi su nas vec proglasili pobjednicima turnira po igri koju smo do tada pruzili. Medjutim od pocetka ove utakmice vidilo se je da to nije ta ista ekipa. Djelovali smo vrlo umorno. Nekoliko puta smo nadigrali protivnika ali je jednostavno nedostajao onaj posljednji dodir da se postigne gol. Da smo samo malo imali bolju realizaciju utakmica je mogla biti rjesena u nasu korist vec u prvom poluvremenu. S druge strane Ljiljani su iz malog broja sansi stvorili jesnu 100% sansu u kojoj je Islam pokazao zbog cega je trebao da odnese nagradu najboljeg golaman turnira, a iz druge polusanse su ljiljani poveli. U drugom poluvremenu mi poravnavamo rezultat i dalje napadamo. Iz druge polusanse Ljiljani dolaze u vodstvo i tu se raspada igra Bosnae. Eldinova noga vise nemoze da izdrzi, a mi moramo da igramo napadacki. Sa otvorenom igrom "svi u napad" primamo jos 2 gola u samom finisu.

Bosnae Houston - Behar Tennessee
Za 3 mjesto igramo protiv ekipe Behara iz Tennessee, vrlo prijateljska ekipa koja nas je izuzetno cijenila i pratila tokom citavog turnira. Obe ekipe su djelovale znatno nezainteresovano za ovu utakmicu a posebno nasa strana. Eldin vise nije mogao rizikovati da igra je imao polove u koljenu, a na samom pocetku meca se povrijedio i Adnan Kavazovic. Koncepcija igre Bosnae je znatno izmjenjena. Mi vodimo 2:1, ali pri izvodzenu slobodnog udarca, sudija pravi ogromnu gresku prema nama. Naime pri izvodzenju slobodnog udarca, sudija prilazi da pomakne nas zivi zid, i bez naznake igrac Behara suta na go i postize gol, a sudija ga priznaje. Na ovo nas golman protestuje te pri tom dobiva i iskljucenje. Naravno sa igracem manje lagano primamo jos jedan gol, i tu je vec odlucen mec. Do kraja se moramo otvoriti i pri tom primamo nekoliko golova te uspijevamo ublaziti razliku na 6:3. U ovoj utakmici Vedo postize 3 gola te time izbija na vrh liste strijelaca.

Nagrada
Ipak moram reci da smo ostavili dobar dojam, mnogi nas i dalje smatraju najboljom ekipom na turniru. Iskreno receno moram reci da smo izgubili od ekipa koje smo trebali pobjediti, ali isto tako moram reci da je pobjednik turnira All Stars iz Jacksonvilla pokazali se kao najzrelija i najkreativnija ekipa turnira. Osvojeno 4to mjesto ipak nije razocaravajuce jer je ipak tu bilo 16 ekipa i kako organizatori kazu ovo je bio najkvalitetniji turnir do sada, a bilo ih je 6 do sada.
Dobili smo i pehar za Fair Play, sto je naravno nagrada za nasu lijepu, tecnu i cistu igru bez prekrsaja. Vedad Hadzajlic je postigao najvise golova na turniru i za to mu je urucena nagrada "Najboljeg Strijelca"

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

bravo bosnae!!

1:01 PM

 
Anonymous Anonymous said...

A sto ste tih 5 utakmica pauze sjedili pod suncem? Sto niste sjeli ili legli u hlad?

11:52 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Cekaj da ti objasnim sto...... :-)

9:49 AM

 

Post a Comment

<< Home