Blogger i forum raje iz Houstona!

Wednesday, July 11, 2007

Danas je Dan Zalosti u BiH



U Memorijalnom centru Potočari danas će biti klanjana dženaz i obavljen ukop 465 žrtava srebreničkog genocida. Do sada su ukopane 2.442 žrtve, tako da će s današnjima broj duša koje su našle konačni smiraj biti 2.907.

Sinoć oko 19 sati tabuti s posmrtnim ostacima žrtava, koji su prekjučer dovezeni iz Visokog i smješteni u Tvornicu akumulatora, izneseni su u mezarje, čime su završene sve pripreme za današnji ukop. Nakon toga, između akšam-namaza i jacije za duše nevino stradalih Srebreničana proučeni su hatma i tevhid.

Danas će iznad Memorijalnog centra biti otvorena još jedna masovna sekundarna grobnica - Budak. Učesnici Marša mira, čiji se dolazak u Potočare očekuje danas oko 11 sati, prije dženaze obići će, zajedno s drugim učesnicima komemoracije, ovu grobnicu.

Vjerski program

Današnji vjerski dio programa simbolično će započeti dizanjem zastave u 12.05 sati. Prije klanjanja dženaza-namaza koji će predvoditi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i ukopa, Srebreničanima i drugim učesnicima komemoracije obratit će se član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić.
Na dženazu se očekuje dolazak oko 30 hiljada ljudi iz cijelog svijeta. Završetak vjerskog dijela planiran je za 16 sati.

Dan žalosti u BiH

Danas je u cijeloj BiH proglašen Dan žalosti. Poučeni ranijim iskustvom, kada je bilo ignoriranja ove odluke državnih organa, ostaje da se vidi koliko će institucije u manjem bh. entitetu poštovati ovaj dan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home