Blogger i forum raje iz Houstona!

Thursday, October 12, 2006

CRKO FUDBAL!



Fudbal je igra, sport, politicka nauk, u kojoj su potrebne promjene. U zadnjih mjesec dana sam gledao 3 utakmice Bosne i Hercegovine u kojoj je sudija svojim greskama odlucio pobjednika.

BiH - Madzarska 1:3
Sudija sudi penal za madzare nakon sto je Spahic igrao glavom a igrac madzarske se desio da bude iza njega (u trenutku kada je Spahiceva ruka dotakla madzara) samo minut kasnije Spahic se dere (ne na sudiju), ovaj mu prilazi i daje crveni karton. Sve se je ovo desilo vec u prvom poluvremenu i naravno iz ovakve situacije je nemogu izvuci bilo kakav pozitivan rezultat.

BiH (u-21) - Ceska (u-21) 1:1
Reprezentacije BiH je trebala pobjeda da prodju dalje, a nerjesen rezultat je odgovarao Ceskoj. BiH dolazi u vodstvo u prvom poluvremenu i cuva taj rezultat sve do 83 minuta pri cemu dominiraju terenom ali u 83 minutu cesi postizu gol. Do tog minuta nacinjen je faul nad Ibisevicem u 16 metara za kojeg je sudija poslije utakmice javno iznjeo da je pogrijesio sto nije svirao penal. U 89 minutu BiH postize gol, ali se ne priznaje jer je sudija digao zastavicu za Off-side. Na snimku se jasno vidi da nema govora o offside-u. Samo minut kasnije Dzeko suta glavom, a dobranbeni igrac Ceske "brani" rukom... sudija je opet presutio a poslije utakmice ovo je opravdao tim sto je rekao da nije bio u najboljoj poziciji da vidi prekrsaj.

BiH - Grcka 0:4
Ova je utakmica presla sve mjere. Sudija ove utakmice nije ostavio ni najmanje sumnje da je sudio samo za jednu reprezentaciju. U vec 10 minutu Grcki napadac sa strane napucaje Silica u ruku, koji je imao ruke skupljene uz tijelo. Sudija svira penal. Jasno je da nenamjerno igranje rukom, posebno kada je ruka uz tijelo igraca normalna stvar u fudbalu i da se za to ne svira prekrsaj. Desetak minuta kasnije, napadac Grcke prolazi Spahicu koji pokusaje ga zaustaviti klizecim startom pri cemu masi Grka za jedno pola metra. Grcki napadac sam pada a sudija daje crveni karton SASI PAPCU!? Papac poslije utakmice kaze da ga je pitao zasto dobiva crveni karton, da je sudija rekao da je zato sto je faulirao grckog napadaca pri cemu je bio zadnji igrac odbrane?! Papac je u trenutku Spahicevog starta bio udaljen 15 metara od incidenta.

Ovaj sport definitvno nije vrijedan gledat niti trositi svoje zivce. Mozda ga opet podzem gledat kad Bosna postane svjetska velesila pa kad Bosna bude igrala protiv neke male Moldavije, i kad moldavija vrsi pritisak nad Bosnom oni podzu dobivati crvene kartone i kojekakve divlje razloge... ma necu ni tada - CRKO FUDBAL!

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ne smijemo se tek tako predati! Bit' ce bolje!..?

9:14 PM

 

Post a Comment

<< Home