Blogger i forum raje iz Houstona!

Sunday, June 25, 2006

Heroji Bosanski Prvaci Svijeta!



Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci odbranila je titulu svjetskog prvaka, osvojenu prije četiri godine u Kairu. U finalnom meču SP u holandskom Roermondu odbojkaši BiH pobijedili su selekciju Irana sa 3:1 (25:20,23:25,25:23,25:16).

Izabranici selektora Mirze Hrustemovića nadmoćno su osvojili novo zlato ubjedljvo pobjedivši svih osam mečeva uz samo dva izgubljena seta. U takmičenju po grupama odbojkaši BiH savladali su selekcije Njemačke, SAD, Hrvatske i Brazila sa maksimalnih 3:0, te Rusiju sa 3:1, u četvrtfinalu su bili bolji od domaćina Holandije sa 3:0, a istim rezultatom u polufinalu i od Egipta, dok su u finalu ponovo nadigrali navjeće rivale.

Novo zlatno odličje na SP za BiH izborili su igrači: Ismet Godinjak, Adnan Manko, Ejub Mehmedović, Esad Durmišević, Asim Medić, Fikret Čaušević, Zikret Mahmić, Dževad Hamzić, Safet Alibašić, Sabahudin Delalić, Ermin Jusufović i Hidajet Jusufović, selektor Mirza Hrustemović, treneri Nevzet Alić i Abid Čišija i diekotror Mehmed Čolić.

Utakmica sa Iranom pokazala je pobjednički karakter i mentatalitet naših zlatnih momaka, koji su se još jednom popeli na svjetski vrh. Selektor Mirza Hrustemović nakon finala je izjavio, da je ovo bio najbolji meč koji je ikada odigrala naša selekcija.

"Kako smo očekivali Iran je došao izvanredno spreman na ovo SP, ali i mi smo se dobro spremali i odigrali možda i najbolju utakmicu koju je ova selekcija odigrala ikad. Momci su se borili za svaku loptu, za svaki poen i rezultat je tu. Krajnji cilj je ostvaran zlato ostaje u BiH", rekao je Hrustemović.

U finalnoj utakmci svi reprezentativci su pružili svoj maksimum, ali treba izvdojiti dobru igru udarnog trojca Delalić, Mnko, Medić koji su uz odličnog Godinjaka zaustavili sve napade Iranaca, a nakon toga osvajali poene dobrom igrom na mreži.

Veliku podršku odbojkaši BiH imali su od navijačke skupine od oko 1.000 bh. Fanaticosa, koji su u Holandiju doputovali iz nekoliko evropskih zemalja.

Zlatni momci u BiH dolaze u nedjelju u 21.45.sati na Sarajevski aerodrom.

Najveći uspjesi reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci:

Paraolimpijske igre:
Sydney 2000. - 2.mjesto
Atina 2004. - 1.mjesto

Evropsko prvenstvo:
Tallin 1997. - 3. mjesto
Sarajevo 1999. - 1. mjesto
Sorospatak 2001. - 1. mjesto
Laperanta 2003. - 1. mjesto

Svjetsko prvenstvo:
Teheran 1998. - 3. mjesto
Egipat 2002. - 1. mjesto
Roermond 2006. - 1. mjesto

0 Comments:

Post a Comment

<< Home