Blogger i forum raje iz Houstona!

Monday, July 11, 2005

Srebrenica 11.07.1995. - 11.07.2005



Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici je najveći genocidni akt u jednoj evropskoj zemlji nakon Drugog svjetskog rata. Kažem ''evropskoj'' jer, naravno, ne mogu reći da je azijskoj ili američkoj. Bosna i Hercegovina se nalazi u Evropi mada sve što se u njoj i oko nje dešava BiH sve više udaljava od Evrope jer Bosna je kao jedno dugme koje je trenutno samo prišiveno uz Evropu.
U Srebrenici, izolovanoj enklavi proglašenoj za sigurnu zonu UN-a, tokom juna 1995. godine pobijeno je gotovo ukupno muško stanovništvo. U roku od svega nekoliko dana ubijeno je više od 8000 hiljada muškaraca i neizvjestan broj žena, s tim da broj nije konačan jer stalno se otkrivaju nove masovne grobnice. Ovaj strahoviti, hladnokrvni zločin danas je široko poznat i osuđen je od civilizovanog dijela svijeta. Zločin u Srebrenici je izvršen i zna se ko ga je, i pod kojim okolnostima počinio. Te činjenice nisu imale nikakvog odijeka u životu preživjelih, kako žrtava, tako i zločinaca koji su taj pokolj izvršili. Sudbina srebreničke žene, sudbina srebreničke majke, najbolje oslikava svu tragičnu sudbinu BiH. Stradanja nevinih Srebreničana, tih običnih ljudi, čija je jedina krivnja u poštivanju komšija i ljubavi prema bližnjem, ravno je kosmičkoj nepravdi koja se na bh. prostorima ponavlja po ko zna koji put.
Malobrojne Srebreničanke neće nikada zaboraviti, one će sjećanje privit na grudi, umjesto ubijene djece, umjesto masakriranih muževa i braće, jer gore od zločina je samo zaborav.
Srebreničke žrtve trebaju biti revolucija Bošnjaka, BiH, Evrope, i Svijeta, temelj revolucije u odnosu na stalno prisutnom fašizmu i teroru u Evropi i Svijetu. A kazna? Zločin ne množe bez kazne pa tako i kazna će doći kad tad!


Preneseno sa www.visocko-oko.co.ba

0 Comments:

Post a Comment

<< Home