Blogger i forum raje iz Houstona!

Friday, July 08, 2005

DUBIOZA KOLEKTIV Izazvali Incidente u Novom Sadu



Svi oni koji su usavrsili nabrajanje bandova koji svoju muziku koriste za komercijalu treba da odvade band Dubioza Kolektiv. Ovaj band koji je vec pobjedio "Davorina" koristi svoju muziku i za neke druge ciljeve.

Na nedavno odrzanom EXIT festivalu u Novom Sadu nastupila je i ova Sarajevska grupa koja je sastavljena od clanova svih nacionalnosti, Dubioza Kolektiv. Nastup Dubioze kolektiva je bio izuzetno prihvaćen i uspješan sve do trenutka kada je na kraju koncerta grupa emitirala audio snimak koji na direktan način govori o zločinima i genocidu počinjenim za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, na što je publika reagovala nacionalističkim ispadima.

Bilo nam je važno pojaviti se na ovom festivalu, zbog njegovog značaja, ali nam je bilo puno važnije reći istinu. Izražavajući svoje stavove kroz muziku, bilo je potrebno napomenuti publiku u Novom Sadu i na stravične stvari koje su se desile, a koje su počinili pripadnici srpskog naroda», rekao je Brano Jakubović, član Dubioze kolektiva napominjući kako se publika nakon puštanja spomenutog snimka «povampirila», te kako se osmočlani sastav benda na sceni na trenutak osjećao kao u ratu. «Ovaj put su nas srećom gađali samo flašama», dodaje Almir Hasanbegović.


Željeli smo vidjeti reakciju publike, suočivši je s istinom, a kako je ovo naš prvi nastup u Srbiji, osjećali smo obavezu da izrazimo vlastiti – bosanskohercegovački identitet na koji smo ponosni, a čiji su nezaobilazni dio rat i genocid koji je nad nama počinjen», kazao je Vedran Mujagić i dodao kako nas godišnjica genocida u Srebrenici mora podsjetiti i na sve ostale gradove u kojima je genocid počinjen. ;Samo na taj način možemo izraziti poštovanje prema žrtvama;, rekao je Mujagić.

Ocigledno da veliki broj ljudi u Srbiji jos uvjek il nemogu da se suoce sa Istinom ili jednostavno zive na nekom drugom svijetu pa misle da su mozda oni bili zrtve u Srebrinici. Bilo kako bilo treba naglasiti da je veliki broj zitelja Novog Sada ogorcena reakcijom publike i smatraju da ce ovakvi primitivni ispadi publike unistiti i jedan kulturni festival kakav je EXIT.

Opravdali ste vas citat sa sopstvenih koncerta:

FIGHTING WITH THE WISDOM FOR THE BOSNIAN KINGDOM

U svaku ruku momcima iz Dubioze Kolektiva
RESPEKT i SVAKA CAST na hrabroscu
Sandokan

0 Comments:

Post a Comment

<< Home