Blogger i forum raje iz Houstona!

Tuesday, January 30, 2007

Jasmila Žbanić ličnost godine u BiH i žena godine



Bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić dobitnica je Avazovog priznanja "Ličnost godine u BiH u 2006." i priznanja magazina "Azra" "Žena godine 2006."

Priznanja su joj uručili danas na svečanosti u hotelu „Radon Plaza“ u Sarajevu glavni i odgovorni urednik „Avaza“ Sejad Lučkin i v. d. glavne i odgovorne urednice „Azre“ Elirija Hadžiahmetović.

Urednički kolegij Dnevnog avaza je nagradu „Ličnost godine“ za 2006. u domaćoj konkurenciji odlučio dodijeliti Jasmili Žbanić, čiji je prvi dugometražni film „Grbavica“ krunisan nagradom „Zlatni medvjed“ na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. U odluci Avazovog kolegija je i obrazloženje da je film „Grbavica“ nastavio nizati priznanja i na međunarodnim filmskim smotrama, osvajati publiku i kritiku – da bi godinu okončao nominacijom Europske filmske akademije – za najbolji film Europe u 2006. gdje se našla u konkurenciji s ostvarenjima velikana svjetske kinematografije.

Ona je na zanatski izvrstan način pokazala ono što dosad niko nije – da je nasilje najsurovije, najbestijalnije i najbezobzirnije upisano u tijela 20.000 žena i takvim će ostati zauvijek. Jasmila Žbanić se, navedeno je, trudila ukazati i na činjenicu da više od decenije najtraženiji ratni zločinci: Radovan Karadžić i Ratko Mladić još slobodno šetaju Evropom dok se hiljade Bosanaca i Hercegovaca bore s posljedicama zla koje su počinili njih dvojica i njihovi sljedbenici.

Magazin „Azra“ smatra da je „umjetnost na Jasmilin način najjače oružje naše zemlje“ te da ni „Zlatni medvjed“, ni nominacija za „Oskara“, ni ine nagrade koje su okitile Jasmilu Žbanić ove godine nisu veći od njenog načina na koji se ona nosi s laskavim titulama.

„Ove dvije nagrade, za razliku od 'Zlatnog medvjeda', koji sam dobila za film, jesu nagrade za ljudski angažman i puno mi znače, mada uvijek kažem kako ima puno ljudi koji su zaslužili prije mene, a ne eksponiraju se možda u medijima i ne zna se za njih“, izjavila je za Fenu redateljica Jasmila Žbanić, nakon uručenja „Avazovog“ i „Azrinog“ priznanja. Žbanić je izrazila zadovoljstvo da „nije bar u ovom bh. okruženju, neki političar, nego neko iz kulture, jer to znači možda da će nam biti bolje i da se nećemo morati baviti politikom kao svakodnevnim problemima“.

U izjavi za Fenu Jasmila Žbanić je kazala da još radi na filmu „Grbavica“.

„Sad počinje američka premijera i distribucija u osam gradova SAD-a, tako da moram davati dosta intervjua. Još sam vezana za 'Grbavicu'“, kazala je.

Na pitanje da li ima ideja za novi film odgovorila je kako odavno radi na nečem novom s „regionalno-domaćom tematikom“.

Avazova nagrada „Ličnost godine“ ustanovljena je 1995. godine. Dobitnici nagrada su ličnosti koje su "na određeni način obilježile bh. scenu"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home