Blogger i forum raje iz Houstona!

Wednesday, October 04, 2006

Predstavljamo Nove Clanove Predsjednistva BiH; Haris Silajdzic, SBiH, Predstavnik Bosnjackog Naroda.


Haris Silajdžić je bosanskohercegovački političar. Rođen je 1. oktobra 1945. godine u Brezi, sin hadži hafiza Kamila efendije Silajdžića. Doktor je historijskih nauka a radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i drži predavanja na univerzitetima širom svijeta. Obavljao je dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.-1993.), bio Premijer Vlade RBiH (1993.-95.). Bio je premijer Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Uz rahmetli predsjednika Izetbegovića, podnio je najveći teret ratnog liderstva napadnute i dobrim dijelom okupirane države.

Od 1997. godine obavljao je dužnost dopredsjednika Vijeća ministara BiH. Izabran je za profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1996. i na Cornell University Ithaca, u New Yorku - 1998. Važi za velikog bh. patriotu i intelektualca. Uživa značajan ugled u međunarodnim krugovima, a pogotovo u nekadašˇnjoj američkoj administraciji pod rukovodstvom demokrata. Govori nekoliko jezika. Osnivač je Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Fakultet arapskog jezika i islamistike završio je u Bengaziju, magistrirao je i doktorirao u Prišˇtini. Nikada nije bio član Saveza komunista, ali jeste Stranke demokratske akcije. Oženjen je i ima sina Mirzu. Mirzi je 21 godina i žvi i školuje se u Istanbulu.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

A, jeste dobaaaar.

4:42 AM

 
Anonymous Anonymous said...

i navija za ZELJU

9:29 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Pored pokojnog Zorana Djindjica, on je najzgodniji politicar (bar je bio kad sam prvi put cula za njega).

9:40 AM

 

Post a Comment

<< Home