Blogger i forum raje iz Houstona!

Wednesday, July 12, 2006

Ne može biti teže kao kad kopaš dijete, srce ti se nadvoje rastavi


U trenutku smrti 1995. godine, Mustafa Muminović iz Sućeske nije imao ni punih 18 godina.

Ukopan je jučer u Potočarima pored svoga oca Fadila, s kojim je prije tačno 11 godina zajedno bio krenuo šumom prema Tuzli, nadajući se da će ga tamo dočekati majka Remza, mlađi brat i sestra, koji su otišli konvojem.

Brata spustio u kabur

- Šta ću. Među prvima ovdje sam ukopala muža Fadila. Teško je bilo, ali ne može biti teže kao kad kopaš dijete. Srce ti se nadvoje rastavi pa ne znaš jesi li živa ili ne... Evo došao mi je mlađi sin iz Norveške, on će brata spustiti u kabur - posljednjim atomima snage progovara Remza Muminović, koja je jučer ujutro, čim je svanulo, krenula iz svog izbjegličkog smještaja u Litvama da što duže posjedi pored sinovljeva mezara.

I sve ostale majke koje su ukopavale sinove skoro cijelijučerašnji dan provele su sjedeći pored mezarova svoje djece. Pored nišana na kojem je bio broj 377, skupljena u svojoj nesreći, jecala jeMejra Mujanović, koja je jučer ukopavala brata Asima Husejinovića iz Bučinovića.

- Majka danas nije mogla doći u Potočare. Od tuge. Jedan brat mi je preživio, a dvojice nema. Nema mi ni muža, ni djevera, ni još rodbine koju ne mogu ni prebrojati - kaže Mejra.

Gledaj samo godišta

Kao rijetko koje godine ranije, najbliža rodbina većine onih koji su jučer ukopani već u ranim jutarnjim satima stigla je u Potočare. Mnogi od njih došli su noć ranije kako bi u vrijeme iznošenja tabuta iz Fabrike akumulatora bili pored onih s kojima su se opraštali.

- Došao sam iz Brčkog.Trebam ukopati brata Mustafu i njegovog sina Mehu. Eto, njih dvojicu su našli, a još jedan bratić mi nije pronađen... Mnogo su, brate, poubijali svijeta, mnogo. Pogledaj samo ova godišta - kaže namAdem Ibrahimović.

Ukopano i osmero djece

U tragičnoj brojci od 505 jučer ukopanih žrtava srebreničkog genocida nalazi se i podatak da je među njima najstarija sedamdesetsedmogodišnja Munira Delić iz Sućeske, te još četiri žene.

Također, ukopano je i osmero djece od kojih nijedno nije bilo starije od 15 godina. Statistika je pokazala da prosjek starosti jučer ukopanih žrtava ne prelazi 35 godina.

Policija RS profesionalno obavila svoj dio posla

Za razliku od prošle godine, kada je komemoracijom u Potočarima sigurnosno uredovao smijenjeni direktor policije RS Dragomir Andan, ovogodišnja komemoracija prošla je s mnogo manje gužvi i zastoja u saobraćaju, kako u dolasku, tako i u odlasku. Doduše, nekoliko majki jučer se požalilo da su im "neki policajci" psovaliokupljanje u Potočarima, ali je opća ocjena da je policija RS svoj dio posla odradila profesionalno.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

boze moj ovo je tako tuzno moras li bas ovo stavljati

2:56 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Boze dragi, tragedija iza tragedije........

3:42 PM

 
Blogger Sandokan said...

Samo da se nikad ne zaboravi

6:38 PM

 

Post a Comment

<< Home